Albackens musikliv

Albackens musikliv

Som i dom flesta byar fanns det även i Albacken förstås musikanter som spelade dåtidens populärmusik. Den som blivit mest känd är nog Gunnar Jönsson som spelade fiol och som i unga år tillsammans med Fridolf Eriksson spelade när det bjöds upp till dans i byn. Gunnar komponerade flera musikstycken bl.a. Alans vågor. 1931 utbildade sig Gunnar till pianostämmare och blev bl.a. Pettersson Bergers egna pianostämmare under tolv år. Innan han gick i pension hade han stämt över 13 000 pianon.

 

Helge Jonsson är en annan fiolspelman som komponerat många vackra melodier. Hans låtar framförs nu ofta av sonen Bertil.

 

När det gäller modernare musik har väl inte Albacken hållit sig på framkant men i början på 80-talet samlades fyra ynglingar från byn och startade ett eget popband. Berättelsen om Albackens första och troligen sista popband ser ni under berättelsen om Emma svart.

 

Ett rejält uppsving för Albackens musikliv skedde när Bo Kronlund flyttade till byn och var mellanstadielärare mellan 1970-1976. Bosse bedrev då undervisning på gitarr, piano och dragspel för såväl de elever som önskade samt för övriga bybor på kvällstid. Många minns säkert de Lucia- och vårfester som Albackens skola arrangerade varje år. Själv fick jag gitarrundervisning under tre år, något jag haft stor glädje av sedan dess.